HomeSoorten lekkagesLekkage op waterleiding

Lekkage op waterleiding – uw drinkwatervoorziening

Nederlandse lekdetectie is er om uw lekkage voor u in kaart te brengen.
Heeft u een lek in uw waterleiding?
Heeft u een te hoge waterrekening?
Heeft uw waterleidingbedrijf u laten weten dat u een lekkage heeft?

Als u een watermeter heeft, is hier een eenvoudige test om erachter te komen of u een lekkage heeft. Draai uw interne afsluiter kraan voor uw watermeter dicht en zorg ervoor dat:

geen kranen lopen
geen toiletten/wc’s vullen
uw waterontharder als u er een heeft niet lekt of water door laat.
In zeldzame gevallen hebben we geconstateerd dat er een lek is in een gesloten cv-systeem, dwz een combiketel en de klant heeft een automatische vuller geïnstalleerd dit betekent dat als het water uit de cv-leiding onder de vloer is gelekt, de automatische vuller water in de cv-installatie blijft pompen.
In een open cv-installatie & expansievat, de kleine watertank die zich op de zolder bevindt, deze tank zal constant druppelen en opnieuw vullen als het water ergens uit de centrale verwarming lekt, meestal onder de begane grond

…kijk dan naar de watermeter, als je watermeter blijft draaien of een klein beetje beweegt – dan heb je een lekkage in je waterleiding

Een andere methode om vast te stellen of u een lekkage heeft, is door uw waterrekeningen van de afgelopen 12 maanden te inspecteren en te kijken of er een regelmatig maandelijks patroon is. Als uw rekening de afgelopen 3 maanden pas begint te stijgen, heeft u waarschijnlijk een lekkage. Heeft u 3 maanden geleden werkzaamheden aan de buitenzijde laten uitvoeren bijv. heeft u de waterleiding geraakt bij het aanleggen van een nieuwe vijver of het repareren van de oprit etc etc

Hoe wij uw lek vinden:
Wij vinden verborgen lekkages aan lood, ijzer, staal, asbest (ja geloof het of niet, er zijn veel asbest watervoorzieningen) en kunststof toevoerleidingen.

Wij gebruiken:

Drukproef watermeter
Traceergas methode

https://nederlandselekdetectie.nl/wp-content/uploads/2018/10/inner_service_02.jpg
https://nederlandselekdetectie.nl/wp-content/uploads/2018/10/inner_service_02.jpg

Andere methodes:

1
THERMOGRAFISCHE CAMERA

Met de thermografische camera meten we temperatuurverschillen voor het traceren van warmte- en waterlekken. Water wat uit leidingen lekt heeft een lagere temperatuur dan het water in de leiding. Het lek kan met de warmtebeelden in beeld worden gebracht. Ook kunnen we gebreken in de isolatie van uw woning, zogenaamde warmtelekken, in beeld brengen.

Meer info? klik hier.

2
DRUKPROEF

We verhogen de luchtdruk in een afgesloten (gedeelte van een) leiding met onze drukpomp. Daalt de luchtdruk? Dan is er een lek in de leiding. Blijft de luchtdruk constant dan zit het lek elders, en zullen we de andere leidingen controleren. Ook lastig bereikbare leidingen kunnen zo worden gecontroleerd.

3
ENDOSCOPIE

Met de endoscoop (een dunne slang met camera) krijgen we een beter beeld van lekkages op moeilijk bereikbare plaatsen. We bewegen de camera door de leiding heen en kunnen live meekijken. Barsten of andere openingen in de leiding komen duidelijk in beeld. Ook lekken in leidingen die weg zijn gewerkt kunnen zo gemakkelijk worden opgespoord.

4
KLEURSTOFMETHODE

Door een kleurstof toe te voegen aan het leidingwater herkennen we aan de kleur waar het water weglekt. Deze methode kan ook worden gebruikt om gaten in de isolatie aan te tonen. Voordeel van deze methode is dat het lek zichtbaar wordt zonder dat we breekwerk hoeven te verrichten.

5
UV-LAMP/UV-LUMINAAT

UV-luminaat werkt op dezelfde manier als de kleurstofmethode. We lossen het UV-luminaat op in water en spoelen het door leidingen waarin een lek kan zitten. UV-luminaat is kleurloos, maar is zichtbaar onder UV-licht. Het voordeel van deze stof is dat het helder oplicht onder de UV-lamp en bruikbaar is in gevallen waar andere kleurstoffen niet genoeg contrast leveren.

Bel voor een vrijblijvend advies

Bel voor een vrijblijvend advies

Contact gegevens

Dorpsstraat 30
1566 AL Assendelft

Social

Werkgebied

Nederlandse Lekdetectie is werkzaam in heel Nederland.