VOCHTMETING

Met een vochtmeting kunnen wij het percentage vocht in een materiaal in kaart brengen

Een vochtmeter is een essentieel hulpmiddel voor onze lekdetectieapparatuur en wordt gebruikt om het vochtgehalte in materialen te detecteren om mogelijke problemen en schade aan constructies door vochtophoping te identificeren. Onze lekdetectiespecialisten meten het vochtgehalte op oppervlakken zoals muren en vloeren, zodat ze de bron van een waterlek kunnen traceren. Opstijgend vocht, doorslaand vocht en condensatie zijn de drie meest voorkomende soorten vocht in woningen. Verschillende tests die in ons lekdetectie-onderzoek worden uitgevoerd, kunnen identificeren welk type vocht uw eigendom aantast.
Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door water dat door muren lekt. Dit type vocht kan zich horizontaal over uw muren of plafond uitzetten. Doorslaand vocht wordt meestal veroorzaakt door structurele problemen in een gebouw, zoals defecte dakgoten of dakbedekking, of scheuren in de muren, waardoor muren of daken regelmatig met water doordrenkt zijn. Het kan ook worden veroorzaakt door interne lekken, zoals leidingen onder de gootsteen of het bad. Symptomen van doorslaand vocht komen vaak tot uiting door vochtige plekken op muren of plafonds, die bij regen donkerder kunnen worden. Je hebt meer kans op doorslaand vocht als je in een ouder gebouw met massieve muren woont, omdat spouwmuren enige bescherming biedt.

https://nederlandselekdetectie.nl/wp-content/uploads/2018/10/inner_service_01.jpg
https://nederlandselekdetectie.nl/wp-content/uploads/2018/10/inner_service_02.jpg

Condensvorming wordt veroorzaakt door condensatie van vochtige lucht op muren, vooral in ruimtes met veel luchtvochtigheid, zoals keukens en badkamers. Het is voornamelijk, maar niet altijd, een winterprobleem, aangezien de muren in deze tijd van het jaar veel kouder zijn dan de lucht binnenin. Symptomen van condensatie mogelijk ziet u waterdruppels op ramen of muren, ziet u donkere schimmel verschijnen, met name op glas of rond ramen, en/of merkt u een onaangename geur op. Indien onbehandeld, kan condensatie verf en pleisterwerk beschadigen en raamkozijnen doen rotten, dus als u het ziet ontstaan, is het verstandig om het met een doek weg te vegen.
Opstijgend vocht ook wel optrekken vocht genoemd wordt veroorzaakt doordat grondwater door een muur of vloer omhoog beweegt. De meeste muren en vloeren laten wat water door, maar het wordt meestal tegengehouden om schade te veroorzaken door een barrière die een dampdichte laag of een dampdicht membraan wordt genoemd. Opstijgend vocht kan ook optreden wanneer er een gebrek aan drainage is, of het niveau van de grond buiten uw huis hoger is dan uw vochtwerende laag, waardoor het water erboven kan komen. Symptomen van opstijgend vocht; u kunt beschadigde plinten of pleisterwerk opmerken, evenals afbladderende verf en behang, vaak met natte plekken.

Andere methodes:

1
THERMOGRAFISCHE CAMERA

Met de thermografische camera meten we temperatuurverschillen voor het traceren van warmte- en waterlekken. Water wat uit leidingen lekt heeft een lagere temperatuur dan het water in de leiding. Het lek kan met de warmtebeelden in beeld worden gebracht. Ook kunnen we gebreken in de isolatie van uw woning, zogenaamde warmtelekken, in beeld brengen.

Meer info? klik hier.

2
DRUKPROEF

We verhogen de luchtdruk in een afgesloten (gedeelte van een) leiding met onze drukpomp. Daalt de luchtdruk? Dan is er een lek in de leiding. Blijft de luchtdruk constant dan zit het lek elders, en zullen we de andere leidingen controleren. Ook lastig bereikbare leidingen kunnen zo worden gecontroleerd.

3
ENDOSCOPIE

Met de endoscoop (een dunne slang met camera) krijgen we een beter beeld van lekkages op moeilijk bereikbare plaatsen. We bewegen de camera door de leiding heen en kunnen live meekijken. Barsten of andere openingen in de leiding komen duidelijk in beeld. Ook lekken in leidingen die weg zijn gewerkt kunnen zo gemakkelijk worden opgespoord.

4
KLEURSTOFMETHODE

Door een kleurstof toe te voegen aan het leidingwater herkennen we aan de kleur waar het water weglekt. Deze methode kan ook worden gebruikt om gaten in de isolatie aan te tonen. Voordeel van deze methode is dat het lek zichtbaar wordt zonder dat we breekwerk hoeven te verrichten.

5
UV-LAMP/UV-LUMINAAT

UV-luminaat werkt op dezelfde manier als de kleurstofmethode. We lossen het UV-luminaat op in water en spoelen het door leidingen waarin een lek kan zitten. UV-luminaat is kleurloos, maar is zichtbaar onder UV-licht. Het voordeel van deze stof is dat het helder oplicht onder de UV-lamp en bruikbaar is in gevallen waar andere kleurstoffen niet genoeg contrast leveren.

Bel voor een vrijblijvend advies

Bel voor een vrijblijvend advies

Contact gegevens

Dorpsstraat 30
1566 AL Assendelft

Social

Werkgebied

Nederlandse Lekdetectie is werkzaam in heel Nederland.